cz sk

ČO VÁS BUDE ZAUJÍMAŤ » užitočné odkazy

Užitečné odkazy

Materiály na inštaláciu

Základňa pece
Stavba pece na pizzu a chliebZákladňa pece musí byť rovná s pevná, aby udržala váhu pece. Ja tiež nutné zaistiť, aby smerom k peci nevzlínala vlhkosť. Podstavec základne odporúčame zhotoviť skôr z dutých tehál ako zo železobetónu, ktorý môže odvádzať teplo z pece. Materiál na stavbu základne je možné kúpiť v ktorýchkoľvek stavebninách.

Izolačná doska
Na základňu sa pripraví izolačná doska. Môže sa zhotoviť dvoma spôsobmi:

a) Použitím kalciumsilikátovej dosky (napr. www.kobok.sk).

b) Vytvorením 8 až 10 cm hrubého betónového podkladu zo zmesi 6 dielov expandovaného ílu (napr. www.finistav.sk) alebo vermikulitu a 1 dielu cementu.

Žiaruvzdorná malta
Pri zostavovaní jednotlivých dielov pece budete potrebovať žiaruvzdornú maltu (např. www.stavba-krbu-svojpomocne.sk). Uistite sa, že aplikujete maltu iba tam, kam patrí, v súlade s návodom.

Izolácia
Ako izolačnú vrstvu odporúčame izolačnú rohož z bio vláken. Tieto rohože majú výrazne lepšie izolačné vlastnosti ako materiály, ktoré sa používali na izoláciu pecí v minulosti.

Výztuha izolačnej malty, omietky
Zaizolovaná pec, pokrytá hliníkovou fóliou, sa obalí pletivom, ktoré slúži ako výztuž pre finálne malty a omietky. Osvedčilo sa pletivo na králíkárne, ktoré sa dobre tvaruje.  

Tepelnoizolační malta alebo omietka
Na záver sa na peci vytvorí asi 5 cm hrubá vrstva malty alebo omietky. Finálny korpus je tiež možné zhotoviť zo zmesi cementu a expandovaného ílu, Perlitu (www.perlit.sk) alebo vermikulitu. Omietku môžeme natrieť farbou, štukom alebo vodeodolným náterom.

Komín
Odporúčaný priemer komína je vždy uvedený pre konkrétny model pece. Komín (napr. www.kominsro.sk) musí byť vždy zakončený strieškou proti dažďu.

Odporúčaná literatúra
Zahradní pece na pizzu a chleba (Václav Vlk) - Kniha je venovaná návrhom a stavbe pecí, od tých klasických menších až po profesionálne. Čitateľ získa návody, ako a z akého materiálu si môže pec postaviť. Na mnohých fotografiách a kresbách sú podrobne popísané stavebné postupy, rady na umiestnenie a predovšetkým upozornenia na rôzne riziká, overené skúsenosťami jednotlivých stavebníkov, ktorí majú s podobnými realizáciami dlhoročnú prax. Jedna kapitola je venovaná receptom na výborné pizze z overeného cesta z Talianska.

Stavba pece na pizzu a chleba (Závacký Jaroslav) - Chceli by ste si pochutnať na chrumkavom domácom chlebe alebo si upiecť pizzu vo vlastnej peci? Nič nie je nemožné. V praktickej príručke nájdete návod na stavbu vonkajšej pece na chlieb a interiérovej pece na pizzu. Autor, ktorý je zároveň staviteľom uvádzaných pecí, popisuje postup stavby krok za krokom. Súčasťou je aj výpis materiálov a zoznam potrebného náradia. Nechýba ani návod, ako pec rozkúriť a upiecť v nej chlieb.

Wood-Fired Oven Book (Anna Carpenter) - Americká autorka pôvodom z Talianska v knihe popisuje, ako postaviť a používať pec na pizzu z prefabrikovaných dielov. Zhruba polovica knihy je venovaná fotografiám záhradných pecí. Kniha je dostupná iba v angličtine.

From the Wood-Fired Oven (Richard Miscovich) - Výpravná kniha o tom, čo a ako sa dá piecť v peci na drevo. Na každej strane tejto knižky je cítiť dlhoročné nadšenie Richarda Miscovicha pre pečenie chleba a ostatných potravín v peci. Kniha je v angličtine.

NjZmY